NEDKØLING AF HUNDE I VARMEN

Pyhw det er varmt i Danmark i år.

Gina på luftetur i sommervarmen

Dyrene er enige i at det er en varm fornøjelse, og flere hunde der ellers ikke bryder sig om vand, er begyndt at soppe i søer og hav, for at blive kølet ned. Men hvad kan du ellers gøre for at nedkøle din hund? Vi prøver her at komme op med gode forslag til nedkøling, samt hvad du skal tænke over.

KØLEVEST:

Der findes mange mærker af køleveste og køledækkener. Det du skal være obs på er at vesten skal holdes fugtig så det virker kølende!!. Bliver vesten først tør, så vil det blive for varmt for hunden!!.
På billedet ses Gina med en vest, som suger vand på nederste del af vesten. Dvs. det køler rundt omkring hjertet og derved har optimal nedkølende effekt på blodcirkulationen. Stoffet på ryggen er helt tyndt og er lavet af et materiale der reflekterer solens stråler, og derved ikke varmer ryggen op. Link til vesten her

VÅDE HÅNDKLÆDER ol:

Du kan altid i en snæver vending benytte et stykke stof ol. Vrid det op i koldt vand og læg det over hunden for køling. Du skal dog være opmærksom på at stoffet hurtigt varmes op, af hundens krop. Derfor virker det ikke kølende ret længe af gangen, og slet ikke hvis hunden færdes i solen. Så denne løsning er blot en kortvarig hjælp. Benyt hellere en kølevest eller rindende vand – læs med længere nede. Og aller helst – undlad at tage hunden med ud i bagende sol!!.

KØLEMÅTTER:

Gina køler ned efter en luftetur i sommervarmen

Der findes et hav af kølende måtter på markedet. Måtterne har til formål at nedkøle 1-2 grader under rumtemperaturen, men PAS PÅ hvis du har måtten liggende i bilen. Den bliver vanvittig varm, og hunden kan brænde sig på den!!.
Måttens kølende egenskab aktiveres når hunden lægger sig på den. Du vil opleve at din hund går lidt til og fra måtten, så sørg for at der er plads til at hunden kan flytte sig væk fra måtten, når den har fået køling nok. Du kan med fordel lægge kølemåtte i den ene ende af hundeburet og almindelig måtte i den anden ende, hvis du har en hund der skal være lukket i bur, under transport eller mens du lige smutter ud og handler.
Link til kølemåtten her

BADEBASSIN I HAVEN:

Mange hunde syntes at badebassiner er sjovt, og de holder af at lege med vandet. Nogle hunde er mindre begejstret for vand, men våger sig dog op for at køle poterne i ny og næ. Sørg her for at vandet ikke bliver for varmt i solen, da det giver en mindre effektiv køling. 15-20 grader vil være optimalt.
Hvis du har købt en af de populære sandkasser i Bilka, så læg gerne noget skridsikkert i bunden, så hunden ikke glider og kommer galt afsted. Billedet er venligst udlånt af Sanne Sørensen og Ossien Jason.

KØLESPRAY ER NO GO:

Kølespray bruges humant til nedkøling af mindre sportsskader. Man sprayer i 3-4 sekunder med en afstand på 15 cm. Produkterne indeholder ofte Butane, Ethanol, Menthol og DME. Der er risiko for frostskader på huden, og derfor anbefales det IKKE at anvende til hunde eller andre dyr. En allergisk reaktion kan også forekomme ved brug.

Benyt istedet en almindelig sprayflaske med vand, som du opbevarer i køleskabet. Dette kan virke kølende på de korthårede hunde.

Sandkassen er blevet til badebassin. Ejer Anna Andersen

VANDSLANGEN:

Køling med vandslangen kan mange hunde godt lide. De er enda vilde med at lege med vandet, når det løber ud. Sørg for at køle ben, armhule og evt lyske, men undgå vand i ørene hvis du har en “ørehund”. Leg i havevander, kan også være ganske sjovt og nedkølende for hundene.

HVILKE KROPSDELE ER VIGTIGE AT KØLE?

Når man får det for varmt for hurtigt, så udvider blodårene sig for at få kølet blodet ned og komme af med overskydende varme, så vi ikke bliver dårlige/får hedeslag. Dette er en vigtig mekanisme, så derfor må vi ikke køle vores hunde med meget koldt vand, da det mindsker blodgennemstrømningen, ved at blodkar trækker sig sammen og hunden kan da få hedeslag.

Mennesker og heste sveder gennem huden for at regulere varmen i kroppen, mens hunde vil halse og lave våde poteaftryk efter sig. De sveder nemlig ikke ud igennem pelsen.
Ens for arterne (mennesker og kæledyr) er at vi har tydelige blodåre liggende i armhulen, ved halsen, i lysken ved inderlåret og på poter/ankler og håndled. Så disse områder er de vigtigste at få kølet, så det blod der suser til hjertet kan blive kølet ned til en rimelig temperatur. Men pas på du ikke køler for meget, da blodårene trækker sig sammen og hunden ikke kommer af med varmen, som ønsket!

HVORNÅR ER DET BEDST AF LUFTE HUND?

I denne varme skal du først og fremmest overveje og din hund skal med ud på den varme køretur eller om den har glæde af at komme med til familiekomsammen ol. Formentlig vil den hellere ligge hjemme i et køligt rum og hygge sig, indtil du kommer hjem, og kan lave nogle sjove lege/træning i skyggen.

Træning og gåture anbefales at ligge først eller sidst på dagen, hvor temperaturene ikke er så høje, eller komme afsted når der går en stor sky for solen.

HUSK ALTID:
Drikke vand med til hunden på ture, og giv gerne væskeerstatning i vandet – læs mere her.
Skal du ud i heden med hund, så vær obs på at asfalten er brændende varm. Hold jer til rabatten, eller benyt sko til din hund, så den ikke får brandsår på trædepuderne.

Rigtig god sommer til jer alle 🙂