Hold varmen med et hundedækken

 

Efteråret nærmer sig, og det er tid til at tjekke op på om din hund er klar til den koldere og vådere tid. Læs med her hvordan du kan forberede din hund på at holde varmen når kulden kommer. Få gode råd til sport, hverdag og til familiehundens valg af hundedækken.

 

Konkurrencehund

 

En konkurrencehund har om nogen behov for at holde varmen. Både på vej til og fra den sport der dyrkes, men sandelig også under og efter sporten. I bilen, i hundegården og under de daglige træninger, er kropsvarmen og hundens velbefindende også vigtig for dens sundhed, holdbarhed og præstation. Det er jo sjovest at få en god tur på trænings- og konkurrence banerne, end en skade og en længerevarende pause.

 

For at holde en hund fit og klar til at præstere som vi ønsker det, så skal vi tage nogle ekstra hensyn i kulden. Læs med her på siden og få gode tips der kan passe ind til netop din hunds behov.

 

Familiehunden

 

En familiehund har også brug for at holde varmen. En gåtur i kulden er ikke nær så sjov som en gåtur med en god kropstemperatur. Du har måske lagt mærke til at din hund ikke altid vil med ud om morgenen, hvis vejret ikke lige er med os? Eller vil din hund hellere gå en rute med mere læ? Måske vil din hund endda vende om og skynde sig hjem, når den har klaret stort og småt? Eller vil den helst ikke lege med andre før den har gået sig godt varm? Læs med her og få nogle gode råd til at få en god vinter.

 

Fordele ved en varm krop:

 

 • Sørger for at hundens muskler, led og sener holdes smidige
 • Holder kropstemperaturen oppe hvor hunden fungerer mest optimalt
 • Undgår unødvendig nedkøling af kroppen i pauser, hvormed opvarmningen også vil ske hurtigere
 • Hunden har mere lyst til at arbejde når kroppen er smidig, end når den er stiv og kold
 • Et bedre samarbejde mellem dig og hunden – hunden er mere på når den har det godt
 • Restitutionen forbedres markant når hundens krop holdes i en god temperatur
 • En glad hund, der glæder sig til at arbejde/gå tur
 • Mindsket risiko for skader!!
 • Mange flere fordele kan nævnes

 

Hunde med pels kan også fryse

 

Blot fordi din hund har meget pels, så betyder det ikke at lige netop din hund ikke kan fryse. I den kinesiske medicin taler man om kolde og varme hunde i forskellige sammenhæng, og det er der en større mening med. Det er vigtigt at få aflæst hvad der passer bedst til din hund, så du kan skabe de rette forhold i hverdagen.

 

Alle hunde der arbejder, eller skal ligge i en bil og vente på en jagt, konkurrence, sportræning osv, har behov for at blive holdt varm. Ikke for varm, ikke for kold, men tilpas varm. Tænk på når du lægger sig på sofaen – når du døser hen, så falder kropstemperaturen og du får behov for at trække et tæppe op omkring dig. Hunden døser også i bilen når den venter på at det er dens tur til at komme ud.

 

Kulde og skader

 

Kolde muskler og led kan føre til skader, hvis vi bare slipper hundene løs ud over marken, sender hunden direkte fra bilen og ud i et eftersøg osv. Fido ved nemlig ikke at der lure en fare for forstrækninger, forvridninger, muskelskader, ledbåndsskader osv osv, når man ikke er opvarmet til opgaven. Til gengæld kommer der varme i kroppen af at ræse rundt, og gåturen/træningen bliver sjovere. Men det er en skidt måde at få varmet kroppen op på. Læs med i september og få gode råd om opvarmning og nedkøling.

 

Hvordan isolerer hundens pels?

 

Hunde kan løfte pelsen når de fryser og derved vil det virke isolerende. Super smart. Nogle hunde klarer sig fint med det, andre har behov for et dækken af en eller anden type for at kunne holde sig ordentlig lun. Hundepels bør kunne isolere så vand ikke trænger ind i dybden og nedkøler hunden, men nogle hunde har ikke så god en pels og vil da blive våd og kold. Det ses særligt ved pelsskifte, efter løbetid, drægtighed eller ved hunde med allergi hvor huden er irriteret. Disse hunde har brug for lidt ekstra hjælp i form af et dækken der passer til årstidens vejr og vind.

 

Valg af hundedækken

 

Et dækken er ikke bare et dækken! Få klarlagt hvad din hund har brug for inden du køber dækken. Din hund trives ikke nødvendigvis med det dækken som naboen har, eller det som er blevet populært i år. Få afprøvet forskellige modeller, så du kommer hjem med det rigtige (det er billigst…).

 

Hvilke parametre vælger du så dækken ud fra?

 

 • Et dækken skal være åndbart, så fugten fra pelsen kan trænge ud
 • Dækkenet skal ligge godt på hunden uden at rutche rundt
 • Dækkenet skal ligge til på kroppen så der ikke suser luft indunder og nedkøler hunden
 • Dækkenet skal varme omkring brystregionen så hjertet og cirkulationen holdes varmt
 • Dækkenet skal være behageligt for hunden at have på
 • Dækkenet skal dække skulder, ryg og hofter som minimum
 • Dækkenet kan med fordel varme omkring albue og knæ hvis hundene har problemer/skader her
 • Skal du gå tur i rusk og regn?
 • Skal hunden holdes varm i bilen mens den venter på træning?
 • Skal dækkenet kunne tørre hunden efter svømning, apportering i vand ol?
 • Skal dækkenet være til forår/efterårs brug?
 • Skal dækkenet kunne bruges i frostvejr?
 • Skal dækkenet blot bruges så du ikke får en våd hund med hjem fra gåtur?

 

Forslag til valg af hundedækken til hund med meget pels

 

 

En hund med meget pels, så som bearner sennen, pomeranier og islandsk fårehund, har ikke brug for det tykkeste at det tykkeste vinterdækken. Men de kan have brug for et dækken til at blive tørre i, eller til at holde kroppen varm i ventetiden i bilen. Her taler vi om hunde der er varmesøgende. Det kan også være aktuel med et regndækken, hvis hunden er lidt kuldskær, har tendens til at spænde i musklerne eller når du ikke gider en våd bamse i sofaen efter aftengåturen. Vi vil foreslå et tyndt ulddækken, til at holde varmen i. 

 

 

Forslag til valg af hundedækken til hund med mellemlang pels

 

En hund med mellemlang pels og underuld, så som en bordercollie, labradorer, Kooikerhondje etc. er i kategorien hvor de har behov for både en forår/efterårs jakke og en vinterjakke. Der vil et ulddækken kunne tørre dem hurtigt og effektivt samtidig med at de holder varmen efter en svømmetur. Har du et tørredækken, så vær obs på om det er nødvendig med et dækkenskift for at undgå nedkøling. Du vil kunne lade hunden ligge i bilen i mange timer uden at bekymre dig om, om hunden kommer til at fryse, når du har valgt det rigtige dækken.

 

 

På de våde dage kan du benytte et regndækken oven på ulddækkenet, så du pludselig har et godt allround overgangsdækken som også kan bruges i regn og rusk. Når så det bliver frost, så skal du formentlig en tand op i tykkelse af dækken, hvis hunden skal ligge i bilen i mange timer. Her kan man selvfølgelig vælge et vinterdækken der er tykt og afvisende for vind og vand. 

 

 

Forslag til valg af hundedækken til hund med kort pels

 

En korthårs hund som f.eks. en ruhåret hund, åla hønsehund, westi etc. eller en hund uden underuld så som ridgeback, visla, dobermann, dværgpincher osv, kræver at du tilpasser overtøjet til årstiden. De kan hurtigt komme til at fryse når de er inaktive eller ligger i bilen og venter. Her vil vi foreslå at have en tyndt ulddækken klar i bilen, til hvis vejret skifter når i er ude først på efteråret og hen på foråret, samt benytte et tykkere dækken hele vinteren. Igen med en regnskald uden på for at tage vind og vand, hvis hunden har brug for dækken på under tur og træning.

 

 

Vær obs på at mange korthårshunde bør have dækken på på tur og under opvarmning og nedkøling, for at holde musklerne varme når det er rigtig kold vinter. heldigvis er der nu flere sportsgrene, hvor det er tilladt med dækkener på under selve konkurrencen. Blot spørg dommeren om dit dækken er tilladt. Canelana’s dækkener har ry for at være tilladt generelt set, da der er plads til at se at hunden sidder på rumpen og at albuerne er i jorden i en dæk. Samtidig er brystet beskyttet så hunden ikke får kulde omkring brystkassen.

 

 

Men hvad så med alle de populære hundedækkener eller dem man kan få for få penge?

 

Et hundedækken er bedre end ingenting til vinter. Dog skal du være obs på at dækkenets tyngde kan får hundens naturlige isolerende effekt i pelsen til at klappe sammen. Hunden vil komme til at fryse, hvis dækkenet er for tyndt. Der vil være andre alternativer der er bedre for hunden. Se september måneds indlæg om bure i bilen.

 

Flees er oftest lavet af plastikmaterialer og af varierende kvalitet. Selvom flees kan trække vand væk fra pelsen, så kan hunden godt blive kold inden under, hvis ikke du får skiftet til et tørt dækken i tide. Naturlige materialer er bedre til at holde hunden varm samtidig med at det tørre hunden langt hurtigere.

 

Mange af de billigere hundedækkener er ikke formet så de går ned over rumpen eller hofterne. Disse dækkener er ikke gode til hunde med dårlige hofter og knæ. Her skal du vælge et dækken der går ned til halen og godt ned over lårene, samtidig med at der ligger ind til kroppen, evt. via benstropper. Dækkenet må ikke lige og hoppe når hunden går da luften mellem dækken og hund bliver kølet ned, og musklerne ikke får den opvarmning der ønskes.

 

Når du køber hundedækken, så tænk på om du mener hunden kan holde varmen i dækkenet. Der findes flere super tynde dækkener som siges at varme og øge hundens restitution m.m., men erfaring fra klinikkens kunder, fortæller at det desværre ikke altid er tilfældet. Det vil sige: IKKE ALLE HUNDE HAR SAMME BEHOV.

 

Prøv dig lidt frem, og prøv gerne lidt forskellige dækkener inden du bestemmer dig. Det kan blive dyrt i sidste ende at prøve på at sparre fra start.

 

Læs også om gode råd til at holde din hund varm i bilen til vinter – LINK

 

Læs også gode rå om at opvarme og nedkøle din hund inden træning, konkurrence, kurser, jagt ol. – LINK